Agnes Sjöberg

Doghandler Jonna Persson

Jonna Persson känner vi på EKA1882 som en Doghandler på Instagram @jonnampersson som älskar natur och jakt. Och vi har imponerats av de varma inlägg som Jonna gör i kombination med de fina bilderna. Och vi blev självklart intresserade av att veta mer om Jonna, hur jaktintresset i kombination med hundar väcktes och att vi ville också förmedla Jonnas erfarenheter till dig som kanske redan jagar med hund, eller är nyfiken på hur man kan komma igång.

Jonna är 34 år och bor strax utanför Billesholm, som är i närheten av den by hon också växte upp i, utanför Södra Vram i Skåne. När vi börjar vårt digitala möte, så tar vi det på språng. Jonna sitter i sin lastare på jobbet, och manövrerar maskinen med lätthet samtidigt som hon svarar glatt på våra frågor. Inga konstigheter i Jonnas värld. 

Att arbeta och ha sitt stora intresse inom jakt i ett mansdominerat område är inga problem för Jonna. Hon är fullt medveten om en viss jargong, men hon är också uppväxt i den här världen och vet inget annat. Hennes manliga kollegor har bara visat respekt genom åren. De vill nästan hjälpa till för mycket istället. Men jag kan själv, säger Jonna bestämt. 


Det är också det här som Jonna vill, att inspirera andra kvinnor att ta för sig och vilja ta sig ut i naturen, både för jakt och tillsammans med hund. Allting jag lägger ut på sociala medier ska vara ärligt och realistiskt. Och visa, att det går att ha 10 st hundar och ge dem tillräckligt med kärlek och omvårdnad. Jag har valt att “leva hund”, vill visa både det bra och det dåliga med det livet. Med mig ska man känna att man kan skriva och fråga om vad som helst, inga frågor är dumma, säger Jonna. 

Hur började ditt intresse för jakt och har hundarna alltid varit en del av det?

Jag är uppväxt med jakt, berättar Jonna. Min pappa har alltid jagat och min mamma tog jägarexamen när de träffades. Familjen födde upp tax-hundar när Jonna var liten, så hundar har alltid varit en del av livet och så med jakten. - Och hade jag inte haft hundar, då hade jag nog inte jagat. De är en del av upplevelsen, som hundförare får man mer action, man får se mer vilt och vara en del av ett team, både med sin hund och andra hundförare. 

När Jonna gick Lantbruksgymnasiet tillsammans med sin syster, fick de en nytändning med jakten. Föräldrarna jagade inte lika mycket längre, och de kände att de ville vara en del av det livet igen. 

Kan alla hundraser bli en jakthund, enligt dig? 

Det finns olika raser som lämpar sig för olika jaktformer. Men alla hundraser kan, det gäller bara att träna dem, förklarar Jonna.

Hon har 9 st jakthundar och en Chihuahua, som bara får följa med. - Lilla fikahunden, säger hon och skrattar. Raserna är Karelsk björnhund, Wachtel, Engelsk springer spaniel, Münsterländer och Labrador.

Jonna har försökt att hålla hundarna till den jakt de är avlade för. De olika former av jakt som hon har med hundarna är: Ställande (vildsvin och älg), Stötande, då hunden håller sig nära och blir som ett komplement och man går långsamt. Djuret man jagar blir inte lika stressad och kommer långsammare, det gör att det blir enklare att skjuta, berättar Jonna. Sen har vi Drivande (drevjakt som Jonna gör mest i Skåne) och apporterande hundar. 


Vad bör man tänka på om man vill börja ta med sin egen hund ut på jakt?

I början är det viktigt att lyssna. Var ödmjuk och ta mycket hjälp av andra, erfarna hundförare. Det gäller att vara försiktig, man jagar farliga djur, så man måste tänka både på sin egen och hundens säkerhet. 

Kan man ta med sig sin hund på jakt, utan att den är tränad för det?

Absolut, säger Jonna! Släpp den och se hur den reagerar och uppför sig. Men det är viktigt att den är i god fysisk form. Det minskar skaderisken.

Jonna jagar 95 dagar om året, så hundarna behöver vara i toppkondition för att kunna prestera. Det innebär försäsongsträning, men också nedtrappning efter jaktsäsongen. 

- Jag är jättenörd, nörd, nörd! Jonna har schema för träning och kost. Men den planeringen gör att hundarna mår bra. Det blir många vanliga promenader, cykling och simning med hundarna, och närmare säsong så trappas träningen upp. Karelan jagar björn och ska vara klar till augusti, labradoren till 26 augusti och resten till oktober, berättar hon.

Hur långt åker du med dina hundar för att jaga?

Jag har kört till Norrland för att jaga björn och från mig passar hela södra Sverige och Södermanland. Det är lagom avstånd med hundsläp.

Tips på utrustning att ta med sig vid jakt med hund

  • Skyddsväst till hunden
  • GPS-halsband
  • Pelj
  • Första förband, på sig och i bilen
  • Täcke, både för värme och för att kunna torka hunden med
  • Mat för återhämtning


Jonna jagar själv alltid med kulvapen, en Klass 1 Ticka T3. Och har ett gäng med EKA1882 jaktknivar, både G3 och G4 Swedblade. En följer med i släpet, en i bilen och på mig, säger Jonna. I bilen finns alltid ett kit med, oavsett säsong;  jaktkniven, sittunderlag, första förband, snitselband och ficklampa. 

Förutom jakten, vad delar du och dina hundar för intressen på fritiden?

Det är supermysigt att campa med mina hundar. Jag kör iväg med hundsläpet där vissa sover och andra myser med mig i tältet. Det är så enkelt att ta med sig sina hundar. Och dessutom är det så gott att laga mat och äta ute i naturen. Då använder jag mitt Trangia-kök och EKAs G3 eller G4. Favoriter är kebab i pitabröd, pannkakor och quesadilla. Man kommer också långt med lufttorkad skinka, sallad och tomater. 


Har du några sista ord för den som vill börja som hundförare och jakt?

Alla som har en tanke på att prova jaga, GÖR DET! Det är värt att testa. Och det finns oändliga möjligheter, speciellt som tjej. Och alla som jagar har en EKA-kniv. För mig är det en attraktiv kniv både prismässigt och kvalitetsmässigt. Den passar alla, oavsett om man är nybörjare eller erfaren jägare. 

Precis innan vi säger hej då, så dyker ett hundhuvud upp i förarhytten. Majken hade visst varit med hela tiden och vaknade till när hon hörde Jonna säga “dags för lunch”. Hon har varit slut efter att badat så mycket idag, säger Jonna. Vi avslutar sedan med ett glatt tack och hej då. 



Vill du veta mer om att vara hundförare, fråga om jakt och naturliv, tveka inte att följa Jonna på Instagram och ta kontakt med henne.